Intrebari frecvente despre pian si pianina

Aveti o multime de intrebari depre pianul si pianina dumneavoastra si nu stiti exact de unde sa incepeti? Am anticipat acest lucru si am pregatit o lista cu cele mai frecventa intrebari ale clientilor nostri si raspunsurile oferite de noi. Va rugam sa le cititi cu atentie inainte de a ne contacta, iar daca aveti orice nelamurire, va stam la dispozitie.

1. Cum aflu cat de vechi este pianul sau pianina mea?
Veti avea nevoie de o evaluare din partea unui specialist. Un pian vechi dar intretinut bine poate fi mult mai valoros decat unul nou (mai ales daca varsta acestuia daca nu depaseste 50-80 de ani). Prin urmare, va recomandam sa faceti o programare pentru a evalua atat varsta, cat si conditia in care se afla instrumentul dumneavoastra.
2. De ce trebuie acordat periodic pianul/pianina mea?
Din pacate factorii care duc la dezacordarea pianului sau a pianinei sunt multi si pot fi atat interni (folosirea constanta a pianului sau intreruperea folosirii pe o perioada indelungata de timp), cat si externe (fluxuri bruste de aer cald sau rece in incapere, diferentele de temperatura intre anotimpuri). Calitatea sunetului depinde foarte mult de cat de de bine este acordat pianul. Tocmai de aceea, acordajul trebuie facut o data la 3-8 luni, si inainte de fiecare folosire a instrumentului. Daca considerati ca a trecut suficient timp de la ultima acordare, iar calitatea sunetului lasa de dorit, asteptam telefonul dumneavoastra pentru programarea unei evaluari.
3. Ce valoare are pianul meu, pianina mea?
Valoarea unui pian sau a unei pianine second hand variaza foarte mult in functie de nivelul de degradare al acesteia, de varsta, de marca, dimensiunea, si de categoria din care face parte. Un pian sau o pianina bine intretinuta poate ajunge la o valoare considerabila. Insa pentru a fi siguri ca stiti ce cumparati sau cati bani sa cereti daca doriti sa va vindeti instrumentul, este recomandat sa solicitati o evaluare din partea unui specialist in piane. Pentru a programa o astfel de evaluare, va rugam sa ne contactati la numarul de telefon de pe site.
4. Ce este acordajul periodic la pian/pianina?
Acordajul periodic la pian sau pianina este o interventie facuta de catre un acordor pentru imbunatatirea calitatii sunetului. Gasiti mai multe detalii la sectiunea din site dedicata acordajului pianelor si pianinelor.
5. Ce este reglarea mecanicii la pian/pianina?
Reglarea este o interventie facuta de catre tehnicianul de piane cu rolul de a elimina jocurile aparute in timp la mecanica si de a readuce componentele deplasate de la loc, in pozitia lor initiala. Pentru mai multe detalii, puteti consulta sectiunea de pe site referitoare la reglarea pianelor si pianinelor.
6. De ce nu functioneaza pianul meu/pianina mea?
Din nefericire, cauzele nefunctionarii pianului sau pianinei pot fi foarte multe. Pianul este un instrument complex, cu mii de componente delicate, care se pot strica, deplasa de la loc sau uza in timp. Uneori este nevoie doar de acordaj sau de reglare, insa cateodata sunt necesare interventii dificile si costisitoare si inlocuirea unor piese cheie. Pentru a depista cauza problemei si a interveni in scopul eliminarii acesteia, este necesar sa apelati la un tehnician de piane. Va rugam sa ne contactati pentru a programa o evaluare a conditiei instrumentului dumneavoastra.
7. Pot sa fac chiar eu acordajul sau reglarea la pian/pianina?
Chiar daca pare a fi o interventie banala, usor de facut de oricine, NU va recomandam sa incercati singur acordajul pianului sau al pianinei. Apelati la un acordor cu experienta si dexteritate, pentru ca sunt multe alte probleme care pot aparea in timpul acordajului, pentru rezolvarea carora este nevoie de cunostinte specializate. Acordajul nu tine doar de urechea muzicala, dar si de o buna intelegere a mecanicii pianului. Acelasi este si cazul reglajului. Fiecare interventie are o cauza specifica si poate afecta mai multe componente interconectate. Am intalnit cazuri in care incercarea de a acorda sau de a regla pe cont propriu instrumentul din posesie, a dus la probleme iremediabile. Pentru a evita astfel de situatii, va invitam sa stabiliti o intalnire pentru evaluare.
8. Cum imi dau seama daca pianul meu/pianina mea este dezacordata?
Sunt mai multe metode, si in general, acestea se bazeaza pe comparatii intre sunete. Cel mai simplu este sa folositi un diapazon sau un alt instrument muzical (de obicei se folosesc instrumentele de suflat). Mai nou se folosesc si surse electronice, in lipsa unor instrumente reale. Pentru precizie insa, va recomandam sa contactati un specialist. Acesta va fi capabil sa aprecieze atat diferentele in ton, cat si cele in vibratie.
9. De ce au aparut fisuri in placa de rezonanta la pian/pianina?
Aceste fisuri apar din mai multe cauze:

  • - transporturi repetate sau neglijenta in timpul transportului;
  • - supunerea instrumentului la temperaturi prea ridicate sau prea scazute;
  • - oscilatii sau schimbari bruste de temperatura in incaperea unde este amplasat pianul;
  • - umiditatea ridicata;
  • - praful depus pe componentele interne;
  • - amplasarea pianului/pianinei in apropierea unei surse de caldura (calorifer, radiator, soba), langa o usa, un geam sau un perete exterior.
  • - varsarea accidentala a unor lichide, care au reusit sa patrunda in interiorul carcasei si sa afecteze componentele interne.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa programati o evaluare.
10. Nu imi mai place cum suna pianul/pianina. De ce?
Iata cateva cauze posibile:

  • - Instrumentul este dezacordat sau nu a fost bine acordat;
  • - Corzile sunt prea vechi si uzate;
  • - Placa de rezonanta este foarte deteriorata;
  • - Mecanica este dereglata si necesita o interventie din partea unui specialist.

Pentru o evaluare completa si solutii concrete, va rugam sa ne contactati.
11. Nu imi functioneaza cateva clape de la pian/ pianina. De ce?
Pot exista mai multe cauze, printre care:

  • - Marca pianului sau a pianinei (la unele marci, acest gen de probleme este mai comun decat la altele);
  • - Tipul de categorie din care face parte instrumentul;
  • - Tipul de mecanica;
  • - Vechimea si uzura pianului sau a pianinei;
  • - Reparatiile anterioare, facute necorespunzator;

Pentru o evaluare completa si solutii concrete, nu ezitati sa ne contactati.
12. Cat costa o coarda de pian/pianina?
In functie de calitatea dorita, o coarda de pian poate costa intre 4 euro si 40 euro.
Pentru mai multe detalii si recomandari puteti programa o evaluare.
13. Cat costa un ciocanel pentru pian, pianina?
Din pacate nu poate fi inlocuit doar unul sau cateva ciocanele. Vanzarea se face pe set.
Costurile pentru ciocanele, ca si pentru toate celelalte piese de schimb, sunt determinate de calitatea acestora si de marca instrumentului dumneavoastra. Va putem oferi preturi concrete doar in momentul in care am vazut pianul/pianina, conditia in care este si am ajuns la un acord în ceea ce priveste calitatea dorita.
14. Cat costa o tastatura de pian, pianina?
Costul serviciului de inlocuire a tastaturii se calculeaza in functie de gradul de uzura al acesteia.
15. Pianul meu/pianina mea are placa de bronz?
Asa numita "placa de bronz" este o cunostinta falsa! Nu exista placa de bronz la nici un pian sau pianina. Piesa respectiva este, de fapt, un cadru metalic din fonta sau alt metal rezistent la o tensiune intre 15 si 35 de tone forta, atunci cand instrumentul este acordat.
Neintelegerea este data de faptul ca acest cadru este suflat cu praf de bronz in scop pur decorativ.
16. Este mai bun un pian vechi decat unul nou?
Determinarea acestui aspect este dificil de facut si necesita o evaluare amanuntita a instrumentului. Unele piane sau pianine vechi, care au fost si sunt intretinute bine, au mari sanse de a fi mai valoroase decat cele noi dintr-o anumita categorie. Asteptam sa ne contactati pentru programarea unei evaluari care sa va ofere o estimare corecta a valorii instrumentului dumneavoastra.
17. Cat costa un pian nou? Dar o pianina noua?
Costul unui pian sau al unei pianine este determinat de marca si categoria din care aceasta face parte. Va recomandam ca inainte de a cumpara instrumentul, chiar daca acesta este nou, sa ne contactati pentru o evaluare. Scopul evaluarii este de a determina care este valoarea exacta a pianului/pianinei, si daca aceasta corespunde pretului solicitat de vanzator.